Kort (geografi) - Sankt Croix (Saint Croix Island)

Sankt Croix (Saint Croix Island)
Sankt Croix (udtale: ; Saint Croix, engelsk udtale: ]; Sainte-Croix, fransk udtale: ) er en ø i Det Caribiske Hav, der er en del af de Amerikanske Jomfruøer. Øen havde over 50.000 indbyggere i 2010.

Sankt Croix var indtil 1917 en del af Dansk Vestindien og er den ø, som Danmark erhvervede sidst (1733). Øen er på størrelse med Møn. På Sankt Croix ligger byerne Frederiksted og Christiansted. Øen er den sydligste af de Amerikanske Jomfruøer.

 
Kort (geografi) - Sankt Croix (Saint Croix Island)
Land - Amerikanske Jomfruøer
De Amerikanske Jomfruøer (US Virgin Islands; officielt Virgin Islands of the United States) er en øgruppe i Det Caribiske Hav, der er et territorium underlagt USA. Den indgår sammen med De Britiske Jomfruøer i en større øgruppe som kaldes Jomfruøerne, der igen er en del af de Små Antiller. Øgruppen består af de tre hovedøer Sankt Croix, Sankt Jan og Sankt Thomas og flere småøer med et samlet landareal på 346,36 km². Hovedstaden er byen Charlotte Amalie på Sankt Thomas.

De Amerikanske Jomfruøer var under navnet Dansk Vestindien en dansk koloni fra år 1672 (Sankt Thomas), 1718 (Sankt Jan) og 1733 (Sankt Croix). I 1917 købte USA den strategisk beliggende øgruppe fra Danmark for 25 millioner dollar. USA ville sikre sig mod, at den faldt i tyske hænder. Mange stednavne er stadig væk bevaret på dansk, og mange af beboerne har danske navne. Danske udtryk som "skål", "bjerg" og "frickadella" er fortsat i brug. Veje kaldes "gader", og hovedgaden i Charlotte Amalie kaldes eksempelvis "Dronningens Gade". På Sankt Croix udgives stadig "St. Croix Avis".
Kort (geografi) - Amerikanske JomfruøerLocation_map_US_Virgin_Islands_Saint_Croix.png
Location_map_US_Virg...
914x965
freemapviewer.org
Kort (geografi) - Amerikanske JomfruøerUS_Virgin_Islands_regions_map.png
US_Virgin_Islands_re...
2001x3008
freemapviewer.org
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
USD Amerikanske dollar (United States dollar) $ 2
ISO Sprog
EN Engelsk (English language)
Kvarter (by) - Land  
Subnational enhed
Land, State, Region,...