Kort (geografi) - Jász-Nagykun-Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok
Jász-Nagykun-Szolnok er en af de 19 provinser i Ungarn. Provinsen har et areal på 5.582 kvadratkilometer, og et indbyggertal (pr. 2001) på ca. 417.000.

Jász-Nagykun-Szolnoks hovedstad er Szolnok, der også er provinsens største by.

 
Kort (geografi) - Jász-Nagykun-Szolnok
Land - Ungarn
Ungarns flag
Ungarn (Magyarország, [ˈmɒɟɒrorsaːɡ]; officielt: Republikken Ungarn) er en centraleuropæisk indlandsstat. Den er beliggende på den Pannoniske Slette og grænser til Slovakiet mod nord, Ukraine og Rumænien mod øst, Serbien og Kroatien mod syd, Slovenien mod sydvest og Østrig mod vest. Landets hovedstad og største by er Budapest. Ungarn er medlem af den Europæiske Union (EU), NATO, OECD, Visegrád-gruppen og Schengen-samarbejdet. Det officielle sprog er ungarsk, der er det mest udbredte ikke-indoeuropæiske sprog i Europa.

I 800-tallet indvandrede magyarske stammer til vest fra det nuværende Rusland. Nogle af disse slog sig ned mellem Donau og Tisza. Stammerne blev forenet i et rige af Stefan I, år 1001. Rigets storhedstid var i 1300- og 1400-tallet, og mange tyskere slog sig også ned her. I 1500-tallet blev størstedelen af Ungarn efter slaget ved Mohács erobret af det Osmanniske Rige. Samtidig arvede huset Habsburg den ungarske kongekrone, og Ungarn kom derfor i union med Østrig. I 1600-tallet blev tyrkerne drevet tilbage, og landet blev generobret. I 1867 blev fællesskabet mellem kejserriget Østrig og kongedømmet Ungarn formaliseret, og det såkaldte kejserlige og kongelige monarki, eller dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn opstod.
Kort (geografi) - Ungarnhungary.jpg
hungary.jpg
973x1059
freemapviewer.org
Kort (geografi) - UngarnSatellite_image_of_Hungary_in_December_2002.jpg
Satellite_image_of_H...
2104x1306
freemapviewer.org
Kort (geografi) - Ungarn1210px-Hungary_location_map.svg.png
1210px-Hungary_locat...
1210x746
freemapviewer.org
Kort (geografi) - Ungarnhungary_rel_94.jpg
hungary_rel_94.jpg
1000x1072
freemapviewer.org
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
HUF Ungarske forint (Hungarian forint) Ft 2
ISO Sprog
HU Ungarsk (Hungarian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Kroatien 
  •  Rumænien 
  •  Serbien 
  •  Slovakiet 
  •  Slovenien 
  •  Ukraine 
  •  Østrig