Kort (geografi) - Azorerne (Azores)

Azorerne (Azores)
Azorerne eller Acorerne (portugisisk: Açores) er en portugisisk øgruppe i Atlanterhavet, ca. 1.500 km fra Lissabon og ca. 3.900 km fra Nordamerikas østkyst. Området er en autonom region under Portugal.

De ni øer, som udgør Azorerne, er spredt ud over et område på mere end 600 km i diameter. Alle øerne er af vulkansk oprindelse. Øernes højeste punkt, vulkanen Montanha do Pico som er 2.351 m. høj, er samtidig Portugals højeste bjerg.

De ni øer er São Miguel, Terceira, Santa Maria, Faial, Pico, Graciosa, São Jorge, Flores og Corvo. Den største by er Ponta Delgada på São Miguel med ca. 68.000 indbyggere. Der findes fire andre større byer, Ribeira Grande på São Miguel, Angro do Heroismo og Praia de Vitoria på Terceira og Horta på Faial. De ni øer har i alt ca. 245.000 indbyggere.

De vigtigste erhverv er landbrug, kvæghold, fiskeri og turisme. Indtil 1984, hvor den sidste hvalfabrik i Sao Roche på Pico lukkede var hvalfangst efter kaskelotter også vigtigt for Azorerne. USA har en militærbase på Terceira. Azorerne har eget parlament og lokalregering.

Øerne var kendt på forskellige kort i det 14. århundrede. I 1427 blev Azorerne genopdaget af en af Henrik Søfareren's kaptajner. Det menes, at det var Gonçalo Velho, men det kan ikke dokumenteres.

Koloniseringen af de hidtil ubeboede øer begyndte i 1439 med immigranter fra Algarve og Alentejo. De første immigranter gik i land i Povoacao på São Miguel, som også blev øernes første hovedstad. Hovedstaden flyttede sidenhen til Ponta Delgada. Azorerne fik strategisk vigtig betydning for portugiserne i forbindelse med koloniseringen af de amerikanske kontinent og handelen mellem Europa og Amerika i 1600 og 1700-tallet. Azorerne viste sig, at være det naturlige sted at stoppe op, når Atlanterhavet skulle krydses. Dengang var havene omkring Azorerne hærget af pirater.

Fra 1836 til 1976 var øgruppen delt i tre distrikter. Opdelingen var ikke geografisk betinget, men tog udgangspunkt i de tre største byer.

* Angra bestod af Terceira, São Jorge og Graciosa med hovedstaden Angra de Heroismo på Terceira.

* Horta bestod af Pico, Faial, Flores og Corvo med hovedstaden Horta på Faial.

* Ponta Delgada bestod af São Miguel og Santa Maria, med hovedstaden Ponta Delgada på São Miguel. 
Kort (geografi) - Azorerne (Azores)
Land - Portugal
Portugals flag
Portugal (portugisisk: Portugal), officielt den Portugisiske Republik (portugisisk: República Portuguesa), er et land beliggende på Den Iberiske Halvø i det sydvestlige Europa. Landet grænser op til Spanien i nord og øst og er ellers omgivet af Atlanterhavet i vest og syd. I Atlanterhavet ligger øgrupperne Madeira og Azorerne, som har udstrakt selvstyre.

Portugal blev grundlagt i 1139, da Afonso 1. proklameredes konge. Det nye kongerige ekspanderede mod syd til Algarve, hvorfra maurerne blev endeligt fordrevet i løbet af det 13. århundrede. I det 15. århundrede begyndte portugisiske søfolk at udforske den afrikanske kyst. Dette blev begyndelsen til Portugals storhedstid. En ekspansiv periode med udforskning af verdenshavene, hvor søvejene til Indien og Brasilien blev opdaget. Portugisiske kolonier blev grundlagt i både Asien, Sydamerika og Afrika. Handlen med slaver, guld og krydderier gjorde for en tid Portugal til et af verdens rigeste lande, og Lissabon til en af Europas største handelsbyer. Under den senere afkolonisering og industrialisering kom Portugal som udpræget landbrugsland og med diktaturstyre til at stå svagt i Europa, men opnåede med demokratiets indførelse i 1974 politisk stabilitet og med optagelsen i EF (EU) i 1986 et økonomisk løft.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
EUR Euro (Euro) € 2
ISO Sprog
PT Portugisisk (Portuguese language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Spanien